Slotfeest

Tarcisiusdag voor misdienaars 2019

Jongerenreis

Follow St. Patrick

Het Aartsbisdom Utrecht organiseert van 21 t/m 26 juli 2019 weer een jongerenreis (16-35 jaar). Onder het motto ‘Follow St. Patrick’ “reizen we door Ierland waar St. Patrick in de 5de eeuw het christelijk geloof verspreidde. We bezoeken de plaatsen die belangrijk zijn geweest in zijn leven, vieren de Eucharistie en maken kennis met de fraaie natuur en de levendige steden en stadjes in Ierland,” aldus de organisatie. “In de voetsporen van St. Patrick gaan we naar de ‘roots’ van het christelijk geloof in onze streken. Zo krijgt ons eigen geloof ook een impuls. Ga je mee?”

De jongerenreis is een 6-daagse vliegreis. De overnachtingen zijn in hotels.

• Wanneer: 21 t/m 26 juli 2019
  • Reisprogramma: We reizen per vliegtuig naar Ierland. Daar bezoeken we Dublin, Downpatrick, Armagh, Lough Derg, Knock en Croagh Patrick.
  • Voor wie: jongeren tussen 16-35 jaar
  • Reisleiding: Pelikaan reizen
  • Pastorale leiding: Rector Patrick Kuipers en vicaris Hans Pauw
  • Kosten: € 649
  • Toeslagen: zie het aanmeldingsformulier voor de kosten van een reisverzekering, annuleringsverzekering en/of eenpersoonskamer

Klik hier voor het aanmeldingsformulier (NB meld je aan vóór 25 april 2019!)

Meer informatie: vicaris Hans Pauw, e-mail: pauw@aartsbisdom.nl of tel.: 06 30162927 of lees verder onder de foto

Programma
In Ierland heeft de katholieke Kerk nog grote invloed. Dit is te danken aan St. Patrick, een gewone man en schaapherder. Hij vond troost in zijn geloof en werd toegewijd christen. Een engel droeg hem op de Ieren het christendom te prediken en dertig jaar lang bouwde hij er kerken en verbreidde hij het geloof. Tijdens deze reis bezoeken we vele plaatsen die belangrijk zijn geweest in het leven van St. Patrick. Daarnaast maak je ook kennis met de fraaie natuur en levendige steden en stadjes van Ierland.

Dag 1, zondag 21 juli 2019
− Vlucht vanuit Nederland naar Ierland
− Diner en overnachting in het hotel nabij Dublin

Dag 2, maandag 22 juli 2019
− Ontbijt in het hotel en uitchecken
− Bezoek aan Dublin, inclusief stadswandeling onder leiding van een gids

Gezelligheid is in Dublin nooit ver te zoeken, de inwoners zijn gastvrij en hebben een aanstekelijk gevoel voor humor. De historische Saint Patrick’s Cathedral is zeker de moeite waard om te bezoeken.

− Lunch op eigen gelegenheid
− Via Downpatrick rijden we naar ons hotel nabij Belfast. In Downpatrick vieren we de Eucharistie.

De naam Downpatrick stamt uit de tijd dat St. Patrick hier een kerk stichtte. Nog steeds kun je er de ruïnes van een kerkgebouw, stenen kruis en heilige bron zien. Dit was ooit een populaire pelgrimsplaats, en ook vandaag de dag komen hier mensen in groten getale samen op de laatste zondag van juli – bekend als Garland Sunday – om de mis op deze heilige plaats bij te wonen. Downpatrick is ook de plaats waar St. Patrick waarschijnlijk begraven is, onder een gedenksteen, vlakbij de torenhoge kathedraal.

Dag 3, dinsdag 23 juli 2019
− Ontbijt in het hotel en uitchecken
− We rijden vandaag weer naar Downpatrick voor een bezoek aan Saint Patrick Visitor Center. Bekijk de interactieve tentoonstellingen en verhalen over het leven van deze uitzonderlijke man.
− Lunch op eigen gelegenheid
− In de middag rijden we naar Armagh, waar we de Eucharistie vieren

De titel van Armagh als kerkelijke hoofdstad van Ierland is een bewijs van hoe belangrijk deze stad is voor het Ierse christelijke erfgoed. Als je door de smalle straten loopt, zoek dan naar de waterspuwers, monsterdieren en engelen verborgen in de hoekjes en gaten en uitkijkend boven de ramen. De echte sterren van de stad zijn echter de twee kathedralen ter ere van St. Patrick, bovenop de twee heuvels van Armagh. De ene is van de Church of Ireland en de andere is rooms-katholiek. In het jaar 445 stichtte St. Patrick zijn belangrijkste kerk op de plek waar nu de kathedraal van de Church of Ireland staat. Klim bovenop de heuvels om de schitterende gebouwen te bekijken en verbaas je over hun schoonheid.

− Diner en overnachting in ons hotel nabij Armagh

Dag 4, woensdag 24 juli 2019
− We rijden richting Lough Derg, heiligdom van St. Patrick

Het eiland Lough Derg is vernoemd naar de grot waar St. Patrick tot God bad. Het trekt nu pelgrims uit de hele wereld en is een toevluchtsoord voor afzondering, bezinning en sereniteit. Twee verhalen zijn hier onlosmakelijk mee verbonden. In het eerste vangt Patrick de laatste slang van Ierland en kleurt het meer rood met diens bloed. In het andere verhaal openbaart Christus aan Patrick in een grot de ingang naar de hel.

Omdat Lough Derg in de zomerperiode alleen wordt opengesteld voor pelgrimsgroepen die er drie dagen verblijven, kunnen we het eiland zelf niet bezoeken. Daarom gaan we naar Lakeshore en het uitkijkpunt op Lough Derg. In het bezoekerscentrum bekijken we het verhaal van Lough Derg op DVD. Daarnaast staat een wandeling of een boottocht op het programma.

− Lunch op eigen gelegenheid, waarna we naar ons hotel in de omgeving van Knock rijden
– In Knock vieren we de Eucharistie

Vanwege de verschijning van de Onze Lieve Vrouw van Knock op 21 augustus 1879 is Knock een bedevaartsoord. Jaarlijks komen er honderdduizenden mensen om de basiliek te bezoeken. ‘Our Lady’s Shrine’ wordt door de katholieke Kerk erkend als één van de belangrijkste Mariaheiligdommen ter wereld.

Dag 5, donderdag 25 juli 2019
− We rijden naar Croagh Patrick voor een bezoek op eigen gelegenheid

Hier bevindt zich een van de meest vereerde plaatsen van St. Patrick: de heilige berg Croagh Patrick. Als je geen zin hebt om te klimmen, kun je het Croagh Patrick Visitor Centre bezoeken onderaan de berg. Of je gaat naar het nabijgelegen Famine Monument of naar The Tavern in Murrisk om op te warmen met een hartige maaltijd.

− Lunch op eigen gelegenheid, waarna we naar ons hotel nabij Dublin rijden

Dag 6, vrijdag 26 juli 2019
− Terugvlucht naar Nederland