Openingsfeest voor jongeren

Geplaatst op 19/7 '16 om 17:05u

De deelnemers aan de WJD-reis ‘Ontmoet Papa Wojtyla’ vertrokken zondagavond 17 juli vanuit Utrecht en Deventer naar Polen. ‘s Nachts reisden de bussen door Duitsland, om maandagochtend vroeg Polen binnen te komen. “Daar opende pastoor Joachim Skiba de reis met gebed en een interessante gedachte over ons doel: ‘De beste richting is … naar elkaar toe!’,” aldus jongerenwerker Samuel Luz in een verslag van de eerste dag van deze reis.

Pastoor Skiba (parochie HH. Martha en Maria, Baarn e.o.) is afkomstig uit het bisdom Opole, waar de jongeren tijdens een deel van de reis zullen verblijven. Samuel: “In de bussen heerste echt een WJD-sfeer! De aankomst in Nysa was verrassend en een typische WJD-ervaring: jongeren uit de parochie stonden klaar om ons gastvrij te ontvangen in het voormalige seminarie van Nysa, waar pastoor Skyba gestudeerd heeft.

Na een voedzaam Pools ontbijt heeft een Poolse gids ons door de stad geleid. We zijn daarbij onder meer in de kathedraal geweest. Een ijsje eten was een verplicht moment voor deze eerste dag. Tijdens de Eucharistieviering in de mooie barokke kerk van de parochie leidde mgr. Woorts ons naar een reflectie over de tekenen van Gods liefde voor ons. Tot besluit van de dag was er een deelgroep-moment, waarbij de jongeren nader met elkaar konden kennismaken en hun eerste indrukken van deze reis konden uitwisselen. Morgen wordt een indrukwekkende dag: dan gaan we naar Wadowice en Auschwitz.”

De eerste foto’s van dinsdag 19 juli zijn al binnen: de doopvont in de Mariakerk te Wadowice waar paus Johannes Paulus II is gedoopt. Hier hebben de jongeren hun doopbeloften vernieuwd. Op de tweede foto zingen en dansen jongeren uit de groep van het aartsbisdom met jongeren uit Afrika.