3 aug '19
Kinderkamp ‘In het begin…’

15 sep '19
Openingsviering

21 sep '19
Tarcisiusdag voor misdienaars 2019

3 nov '19
Saints & Souls

14 dec '19
Kerstgala

24 jan '20
Into the Great Silence...

15 mrt '20
Vormelingendag vicariaten Arnhem en Utrecht

21 mrt '20
Stille Omgang

22 mrt '20
Vormelingendag vicariaat Deventer

5 apr '20
Palmzondag

25 apr '20
Rome Reis

28 jun '20
Slotviering

WJD-reis Ontmoet Papa Wojtyla: dag 3

Geplaatst op 21 07 2016

De berichtgeving over dag 3 van de WJD-reis ‘Ontmoet Papa Wojtyla’ wordt verzorgd door meerdere pelgrims: zo schreven Marc Wolterink (begeleider), Gauthier de Bekker (begeleider en priesterstudent) en Laurens Uppelschoten (deelnemer) over hun belevenissen. Ook begeleiders mgr. Woorts en vicaris Pauw leverden een bijdrage.

Marc Wolterink (begeleider):
Vandaag zijn we vertrokken uit Nysa om een bezoek te brengen aan de Koningin van Polen, de Zwarte Madonna van Czestochowa. Tijdens de busreis werd er flink gefeest. Wat is Czestochowa een prachtige plek. Daar hebben we de genadekapel bezocht en we hebben in de open lucht een rozenhoedje gebeden. Na wat rondgekeken te hebben en souvenirs te hebben gekocht, zijn we richting Biała gereden. Daar werden we opgewacht door de plaatselijke brandweer om onder escorte naar de markt te rijden. Bij de kerk maakten we kennis met ons gastgezin. Iedereen is razend enthousiast over de ontvangst. In de parochiekerk is gezamenlijk de H. Mis gevierd.

Foto rechts:
Met de WJD-vlag lopen de jongeren langs vlaggen van vele landen op weg naar de kapel met de icoon van de Zwarte Madonna, de Koningin van Polen.Aankomst bij het heiligdom van Czestochowa


Pastor Anton ten Klooster, mgr. Woorts, vicaris Pauw en pastoor Skiba
Pastoor Skiba leidt de jongeren langs de Zwarte Madonna voor stil gebed. Op de voorgrond: de broers Matthijs en Lucas Brinkhuis uit Schalkhaar


De Zwarte Madonna van Czestochowa. Links de sjerp van paus JP II die hij droeg tijdens de moordaanslag op hem 13 mei 1981 op het St.Pietersplein. Er is nog bloed op te zien. Rechts een vergulde roos die Johannes Paulus II aan Maria heeft geschonken.

Gauthier de Bekker (begeleider en priesterstudent):
Vandaag hebben we een heel indrukwekkende dag gehad in Polen. Eerst naar de koningin van Polen geweest, Maria van Częstochowa. Verder ben ik erg onder de indruk van de Poolse gastvrijheid. Om met de woorden van twee bijzondere mensen te spreken, te beginnen met paus Johannes Paulus II: “Vaderlandsliefde is een deugd, het gebrek hieraan is als zonde aan te rekenen.” Als tweede onze gastheer in het stadje naast Opole: een oud Pools gezegde luidt “Als je een gast ontvangt, ontvang je Christus.” Deze 85-jarige man, die alleen woont en uitsluitend Pools spreekt, stond erop gasten in huis te nemen. En laat het ons aan niets ontbreken. Met zoveel liefde en goede wil, doet hij meer dan wat valt te dromen.Laurens Uppelschoten (deelnemer):
Weer een ochtend om met moeite je bed uit te komen. Snel alles inpakken en dan vroeg eten. Dan gaan we met zijn allen de bus in om weer een lange en gezellige reis tegemoet te gaan. Zo gezellig dat bijna iedereen tijdens de controle opstaat om te dansen op de cd van ‘het foute uur’.
Bij de eerste stop gingen we de kapel van de Zwarte Madonna bekijken. Het was heel druk, dus dan moest de kapel wel heel mooi zijn. Na een tijd wachten in de rij konden we eindelijk de binnenkant van de kapel bewonderen. Daarna zijn we doorgelopen een heel grote kerk in. Het was hartstikke mooi, er was veel goud en veel schilderingen. Daarna zochten we buiten een rustig plekje op om het rozenkransgebed te bidden. Na het gebed hadden we even tijd voor onszelf. Je kon gaan winkelen, wandelen of lekker lunchen. Daarna weer allemaal verzamelen, zodat we verder konden gaan naar Opole.
Op de afslag van het stadje waar we moesten zijn, werden we opgewacht door de plaatselijke brandweer. Zij hebben ons naar de plaats van bestemming gebracht. Het was echt geweldig toen we uitstapten, iedereen begon te zingen en te vieren. Na alles uit de bus gepakt te hebben, zijn we ingedeeld in de gastgezinnen. Na even daar thuis geweest te zijn hadden we om 20.00 uur een viering in de kerk. De viering was bijzonder omdat hij zowel in het Pools als het Nederlands was. Na de viering kwamen we met iedereen bij elkaar. Samen veel gepraat en uitgewisseld. Ook kregen we een heerlijke koek.
Na alle gezelligheid is iedereen naar de gastgezinnen gegaan en lekker gaan slapen. Morgen om 8.30 uur vertrekt onze bus weer voor een nieuw avontuur.


Ontvangst van de groep van vicaris Pauw


Ontvangst van de groep van mgr. Woorts in Prudnik
Verdelen van de jongeren over de gastgezinnen

Mgr. Woorts over het rozenkransgebed:
Na het bezoek aan de Zwarte Madonna hebben we met de hele groep de rozenkrans gebeden en wel de Geheimen van het licht die paus Johannes Paulus II heeft toegevoegd. Vijf jongeren hebben de Weesgegroeten voorgebeden. We zaten buiten in de schaduw. Met zo’n grote groep jongeren tezamen de rozenkrans bidden en samen ook zingen was voor mij ontroerend. Ik merkte dat iedereen met aandacht meedeed en diverse jongeren zeiden mij na afloop dat ze dit bijzonder mooi hadden gevonden.

Mgr. Woorts en vicaris Pauw over de ontvangst in de gastparochie:
In Biala werd de groep van vicaris Pauw opgewacht door de brandweer en geëscorteerd naar het stadsplein waar gastouders en belangstellenden hen stonden op te wachten. Met gezang werden zij begroet. Na de maaltijd bij de gastgezinnen volgde een feestelijke Eucharistieviering ter ere van de patroon van het bisdom Opole en een gezellige avond met alle gastouders en vrijwilligers in het parochiecentrum.
Ook de groep van mgr. Woorts werd hartelijk ontvangen en wel door de pastoor, de kapelaan en de gastgezinnen. Zij stonden de groep met een groot rood hart op te wachten bij de kerk. Dat hart was bedoeld als teken van liefde en vriendschap maar verwees ook naar de naam van de parochie: de goddelijke Barmhartigheid. Er was een feestelijke Eucharistieviering waarbij ook heel wat parochianen aanwezig waren. Er werd gebeden, gesproken en gezongen in het Nederlands, Pools, Duits, Engels en Latijn. Na afloop gingen we uiteen, naar de gastgezinnen.


Beeld van Johannes Paulus II tegenover de gastkerk van Prudnik