Priesterwijding Mauricio Meneses en Ronald den Hartog

Passion

Bisdombedevaart naar Lourdes

Slotfeest & reünie Lourdesbedevaart

Plus een nagekomen verslag van dag 4 (21 juli)
Geplaatst op 23 07 2016

Namens de groep in Mechnica doet Milou de Wit verslag van de vijfde dag van de WJD-reis ‘Ontmoet Papa Wojtyla’ van het Aartsbisdom Utrecht: “Vandaag is het ‘t feest van de H. Maria Magdalena en voor deze eerste ‘editie’* zijn wij te gast in de Kerk van H. Maria Magdalena in Poborskow. Heel bijzonder om zo warm te worden opgenomen in deze gemeenschap!

Eigenlijk geldt voor deze hele ‘Days in the Diocese’ dat woorden tekort schieten om de warmte en de hartelijkheid van de mensen in Mechnica te omschrijven. Het is ontroerend om te zien hoe de liturgie en de muziek in het bijzonder een band scheppen die de nationaliteit overstijgt. We staan als één kerkgemeenschap voor de Heer.

Een mooi programmaonderdeel was de kruisweg door het dorp. Zoveel mensen die uiting geven aan hun geloof! ‘s Middags was er ruimte om tijd door te brengen met het gastgezin. Wederom een gelegenheid om grenzen te overstijgen. Een moment om in gesprek uit te wisselen en dichter tot elkaar te komen. ‘s Avonds hebben we in de kerk van H. Maria Magdalena het Allerheiligste sacrament op Poolse wijze aanbeden met veel muziek en gebeden. Tekenend voor de gastvrijheid is dat bij thuiskomst een typisch Pools silezische soep klaar stond. In Mechnica weten de mensen hoe ze pelgrims een zeer gastvrij verblijf moeten geven. Als ik me ooit in een vreemd land geliefd en welkom heb gevoeld, is het in de Nazareth parochie van Mechnica. Een gemeenschap die ik in mijn hart meeneem naar Nederland.”

* Eerder dit jaar is op uitdrukkelijke wens van paus Franciscus op de universele liturgische kalender de gedachtenis van Maria Magdalena in rang verhoogd tot feest.

De groep in Prudnik heeft na de ochtendmis samen met Libanese jongeren geholpen met bomen planten in het bos. Tijdens de avond van barmhartigheid kregen de jongeren eerst een sketch te zien van de parabel van de barmhartige Samaritaan. Jongerenwerker Amanda Praseres: “Daarna was er aanbidding van het Allerheiligste en ook hebben we in verschillende talen de rozenkrans gebeden. Tot slot mochten de jongeren meedoen met een Poolse dans. De vreugde die we van de Heilige Geest door het gebed mogen ontvangen, was deze avond in het bijzonder zichtbaar.”

Amanda spuit de jongeren met onbedekte benen in tegen insecten

Groepsfoto met de Libanese jongeren. Het bord vermeldt dat deze jongeren vandaag bomen zullen planten.

Mgr. Woorts helpt ook mee

Avond van barmhartigheid

Deelgroep #4 (Amersfoort, Brabant en Hoorn) zit samen met deelgroep 2 in de parochie van de stad Prudnik. Astrid Hoogenboom (17 jaar) stuurde onderstaand verslag van de culturele dag op 21 juli (dag 4). De foto’s bij haar verhaal zijn te vinden op de Facebook pagina en het Instagram account van Jong Katholiek Amersfoort.

“In de ochtend was er eindelijk geen tijdsdruk: de kerk begon namelijk om een uur of 10. Na de Mis met de Polen gingen we gezamenlijk te voet naar de stad waar wij een spel deden. De bedoeling van het spel was om Prudnik beter te leren kennen. Ik heb samen met Miriam kennis gemaakt met twee Libanese meiden en we hebben traditionele souvenirs uit ons eigen land aan elkaar gegeven.

Na het gezellige spel en het in ontvangst nemen van een soort beloning zijn wij met de Libanese en Poolse mensen naar de Josef kerk gegaan, waar we een verhaal over de geschiedenis hebben gehoord. De vertaling naar het Engels was zo slecht dat ik maar de rozenkrans ben gaan bidden… Anderen deden ‘ik zie ik zie wat hij niet ziet’. Na dit beetje slaapverwekkende verhaal begon er een groot feest, namelijk een BBQ waar ieder land iets van de eigen tradities liet zien. Wij hielden het bij ‘Van voor naar achter, van links naar rechts’; ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ en de vogeltjesdans. Iedereen deed heel enthousiast mee.

Daarna lieten de Polen iets zien van hun cultuur. Ze deden een toneelstukje over hoe het land vroeger bewerkt werd en leerden ons een Poolse dans. Die dans gaat in het rond en de buitenste kring moet steeds een stap naar voren wisselen. Zo dans je in 20 minuten de hele kring rond. Dit was zeer gezellig. We sloten de dag af met een klein slaapfeestje: twee andere jongeren van onze groep mochten bij ons gastgezin logeren.”