3 aug '19
Kinderkamp ‘In het begin…’

15 sep '19
Openingsviering

21 sep '19
Tarcisiusdag voor misdienaars 2019

3 nov '19
Saints & Souls

14 dec '19
Kerstgala

24 jan '20
Into the Great Silence...

15 mrt '20
Vormelingendag vicariaten Arnhem en Utrecht

21 mrt '20
Stille Omgang

22 mrt '20
Vormelingendag vicariaat Deventer

5 apr '20
Palmzondag

25 apr '20
Rome Reis

28 jun '20
Slotviering

WJD-reis Ontmoet Papa Wojtyla: dag 4, 5 (vervolg) en 6

Geplaatst op 24 07 2016

De WJD-groep in Biala doet ditmaal verslag van zowel dag 5 (22 juli) als dag 6 (23 juli) van de reis ‘Ontmoet Papa Wojtyla’. Daarnaast bericht pastor Anton ten Klooster vanuit Mechnica over de ‘Dagen in het Bisdom’ van zijn groep. Verder zorgde de groep in Prudnik voor een aantal foto’s op deze pagina.

Biala:
De groep in Biala begon de feestdag van de H. Maria Magdalena (22 juli, dag 5) met lauden en aanbidding in de eigen parochiekerk. Daarna toog men gewapend met harken en snoeischaar naar de joodse begraafplaats. Vanaf de 14de eeuw kende Biala een bloeiende joodse gemeenschap. Sinds de Tweede Wereldoorlog is er geen joodse gemeenschap meer. De schooljeugd maakt eens per jaar de begraafplaats schoon, daaraan konden we nu een bijdrage leveren. De foto’s tonen het duidelijke resultaat. Vicaris Pauw gaf uitleg over de joodse geschiedenis in Biala en vertelde over joodse begrafenisriten. Tot besluit werd psalm 23 gelezen.Na een warme lunch met heerlijke forel volgde een bezoek aan het kleine ziekenhuis in de stad (64 bedden). In de kapel werd voor hun welzijn gebeden en gaf de geneesheer directeur uitleg over de instelling. Vervolgens gingen jongeren op bezoek bij patiënten die tevoren hadden aangegeven hier prijs op te stellen. Waar de taalbarrière te groot bleek, deden een knuffel en een lied wonderen. Veel jongeren kijken terug op een bijzondere ervaring. Rond 19.00 uur liepen we met vele parochianen en de groepen uit Tsjechië en Libanon de kruisweg door de stad. Bij het ziekenhuis werd veel gezwaaid. De kruisweg eindigde op een schoolplein waar, reeds in het duister, de Eucharistie werd gevierd.Zaterdag 23 juli maakten alle groepen die in het bisdom Opole te gast zijn een flinke klim: op naar St. Annaberg waar op zeer feestelijke wijze de Eucharistie werd gevierd met de plaatselijke bisschop en alle aanwezige kardinalen en bisschoppen. Alle pelgrims vertegenwoordigden zo’n 30 landen, zoals Frankrijk, Italië, Panama, Duitsland, Madagaskar en Malawi. Hierna volgden een klein concert en een voettocht door Opole Stad. Kruis en Maria-icoon gingen voorop. Alle pelgrims werden in de stad hartelijk onthaald. Op een feestterrein buiten de stad volgden nog concerten en was er een aanbiddingstent ingericht. Helaas stond de rij- en rusttijdenwetgeving ons niet toe langer te blijven, maar het bleef vast nog lang onrustig in de stad. Voor ons was de dag lang genoeg geweest: er wachtte een barbecue in familiefeesten in de diverse gastgezinnen.


De hoofdpoort van St. Annaberg. Dit is het grootste bedevaartsoord van het bisdom Opole ter ere van de H. Anna, moeder van Maria en grootmoeder van onze Heer Jezus. Het wordt beheerd door franciscanen.

Onze Nederlandse groep loopt vooraan mee met de stoet door de stad Opole

Mechnica:
Twee deelgroepen uit het aartsbisdom zijn te gast in de parochie Mechnica. Deze parochie bestaat uit drie dorpen, met ongeveer tweeduizend zielen. Pastoor Rudolf Golec, die al vijfentwintig jaar hier is, zegende de pelgrims met wijwater bij de ontvangst in het dorp. De hartelijke ontvangst was de voorbode van een aantal prachtige en ook zeer intensieve dagen. In de diverse gastgezinnen ontbrak het ons aan niets, de mensen zijn bijzonder vrijgevig met hun tijd en met bijzondere Poolse gerechten. Iedere dag had zo een eigen hoofdthema.

Donderdag was een dag van bezichtigingen en cultuur. Eerst bezochten we het heiligdom van de heilige Jacek (Hyacinthus). Hij was een van de eerste gezellen van de heilige Dominicus en stond daarmee aan het begin van de Dominicaanse provincie in Polen. In de Sovjet-tijd werd het heiligdom eerst geplunderd en vervolgens in brand gestoken. Maar in 1994, vierhonderd jaar na de heiligverklaring van Jacek, werd het heiligdom in zijn oude waardigheid hersteld. In de kapel van het heiligdom vierden we de Mis en was ook de gelegenheid om de relieken van Jacek te vereren. Het middagprogramma bestond uit een uitgebreide rondleiding op het kasteel Moszna, door sommige pelgrims al omgedoopt tot Harry Potter-kasteel. En van buiten had het inderdaad veel van Zweinstein. Van binnen viel vooral de brede smaak van de kasteelheer op, die drie verschillende bouwstijlen in het kasteel verwerkte – en ook nog een complete Italiaanse muziekzaal exact na liet maken.


Bij de parochiekerk wordt een boom geplant ter herinnering aan de WJD

De bijkerk van Mechnica, in het dorp Poborszow, is gewijd aan de heilige Maria Magdalena. Daarom werd daar vrijdag de Eucharistie gevierd, in een afgeladen kerk. Direct na de Mis trokken we zingend en biddend over velden en wegen voor de kruisweg. In de middag was er gelegenheid om iets met het gastgezin te ondernemen. Gezien de warmte, tegen de dertig graden, eindigden veel pelgrims in het zwembad. De avond was buitengewoon bijzonder. Het gebruikelijke Marialof werd gezamenlijk verzorgd door de Nederlandse en Poolse muziekgroepen. Twee uur lang werd er gebeden en gezongen bij het uitgestelde Allerheiligste. Voor sommigen was dat een erg lange zit, anderen werden bijzonder geraakt door het geheel. Maar wat voor iedereen een hoogtepunt was, was het feit dat het gezamenlijk voor God zingen gewoon doorging na de zegen. Daar zagen we hoe muziek mensen bij God en bij elkaar kan brengen.


Selfie van pastor Anton ten Klooster met de bisschop van Opole

Waren we de eerste dagen nog in onze gastparochie, op zaterdag kwamen alle pelgrims uit het bisdom Opole bij elkaar. Met de Poolse WJD-gangers erbij waren dat er zo’n tienduizend. Op de St. Annaberg vierden we de Eucharistie, geconcelebreerd door onder anderen mgr. Woorts. Vandaar ging het met bussen naar Opole, waar we een grote voettocht door de stad liepen. Langs de route stonden mensen te zwaaien en te klappen… een bijzondere ervaring voor de pelgrims! De tocht bracht ons bij een terrein waar activiteiten en muziek waren. De laatste volle dag brengen we door in de gastparochie. Men viert vandaag het patroonsfeest, met een plechtige Hoogmis en sacramentsprocessie. De zon straalt weer, en het zal ongetwijfeld opnieuw een waardevolle dag worden!


Hoogaltaar in de bedevaartkerk van St. Annaberg. Bovenin een genadebeeldje van Anna-te-Drieën uit de late Middeleeuwen


Jongerengroep uit Texas op de trappen van het heiligdom
Bisschop Andreas van Opole zegent het kruis dat nadien wordt meegedragen door de stad


Rosa op de schouders van haar broer
Bas, Laurens en Lucas dragen de Maria-icoon