Openingsfeest voor jongeren

Geplaatst op 25/7 '16 om 17:24u

Van dag 7 van de WJD-reis ‘Ontmoet Papa Wojtyla’ (24 juli) zijn drie verslagen binnengekomen: vanuit Prudnik, Biala en Mechnica.

Prudnik:
Zondagmorgen 24 juli was er een mooie, feestelijke Eucharistieviering in de parochiekerk met aansluitend zegening van kinderen die 1 jaar geworden zijn. Vanwege het patroonsfeest van St. Jacobus bezocht mgr. Woorts nadien met ‘zijn’ Poolse pastoor (die tevens deken is) een buurtparochie. Het gebruik is namelijk dat de priesters van het dekenaat na de Eucharistievieringen in hun eigen parochie naar het patroonsfeest komen. Er was een Sacramentsprocessie rond de kerk.

Na de zondagsmis in Prudnik

‘s Middags gingen de jongeren iets ondernemen met hun gastgezinnen. Zo ging een deel van de jongeren naar Tsjechië, de bergen in en naar het bedevaartplaatsje ‘Maria Hilf’. De oorspronkelijke bedevaartkerk is door de communisten in de jaren zeventig opgeblazen, maar het genadebeeld – een icoon van Maria met Kind – is gespaard gebleven. Onze jongeren knielden in gebed neer en zongen een Marialied.

Deelgroepjes met de pastoor van de parochie in Prudnik en gastfamilie bij Maria Hilf in Tsjechië

De drie Laura’s uit Twente bij Maria Hilf

Het genadebeeld van Maria Hilf

‘s Avonds was er in het centrum van de stad een slotconcert georganiseerd voor de Nederlandse, Libanese en Poolse WJD-gangers. Nadien sloten we af bij de pastorie met een maaltijd. Pastoor Piotr, zijn kapelaan Darek en de vrijwilligers werden hartelijk bedankt voor alles wat zij voor ons hebben gedaan en betekend. Die dank werd voor de pastoor en kapelaan onderstreept door hen een oranje WJD T-shirt te geven en een ‘Lang zullen ze leven’ voor hen te zingen. Ook Martina, die veel op de pastorie helpt, kreeg een T-shirt.

Vervolgens gingen wij naar de kerk om God voor alles te danken en het ‘Laudate omnes gentes’ te zingen. In die halfduistere kerk knielde iedereen neer en werd er met aandacht in stilte gebeden. “Het raakte mij diep zo met elkaar deze dagen af te sluiten,” zo vertelde mgr. Woorts. “Uit alles bleek hoe jammer men het vond dat we de volgende dag weer uiteen zouden gaan. Er is een mooie band gegroeid tussen onze groep en de Polen. De pastoor dankte ook ons voor wat wij aan geloof en vreugde hadden meegenomen en aan hun parochie hadden gegeven,” aldus mgr. Woorts.

Biala (door Sophie Meijer):
Vandaag hebben we een gezellige familiedag gehad hier in Biala. We zijn begonnen met een heerlijk uitgebreid ontbijt waarna we om half 11 een viering hadden. Na de Mis hebben we geluncht met alle gastgezinnen. Hier hebben we veel en lekker gegeten. Daarna zijn met ons gastgezin naar Opole geweest om daar eens flink inkopen te doen. Natuurlijk keken Karin Roelofs en ik onze ogen uit bij de Poolse snoepjes. Helaas, morgen vertrekken we alweer bij deze lieve mensen die zo goed voor ons gezorgd hebben en die ons veel hebben verteld over de Poolse geschiedenis. Wij hebben hun verteld over Nederland en hoe het verschilt met Polen. Ook hebben we foto’s van onze families laten zien. Dit vonden ze erg leuk. Om half 8 hebben we nog een aantal lekkere broodjes gegeten, belegd met verse groenten die onze gastvrouw zelf kweekt. We hebben ook nog lekkere Poolse snoepjes gekregen. Morgen stappen we in de bus richting Krakau om daar ons Nederlandse feestje verder voort te zetten.

Op YouTube staat een video van de dagen in Biala: klik hier

Mechnica:
Vandaag werd in ‘onze’ kerk in Mechnica het feest van de H. Jacobus gevierd. Het was een dag van devotie maar ook veel gezelligheid, met spelletjes, dansen en een wedstrijd die Nederland dit keer heeft gewonnen. De sfeer is geweldig en het afscheid van morgen belooft veel emotie.

Morgen op naar Krakau. De catecheselocatie voor alle 900 Nederlandse pelgrims en de school waarin onze Utrechtse groep deze week zal overnachten, zijn al klaar voor de ontvangst.

Pastor Anton ten Klooster: “Middageten met Poolse collega’s. Omdat de parochie patroonsfeest viert, zijn alle priesters uit het dekenaat uitgenodigd.”