Priesterwijding Mauricio Meneses en Ronald den Hartog

Bisdombedevaart naar Lourdes

Slotfeest & reünie Lourdesbedevaart

Geplaatst op 26 07 2016

Negenhonderd Nederlandse pelgrims arriveerden maandag 25 juli in het Poolse Krakau om deel te nemen aan de Wereldjongerendagen (WJD) 2016, zo ook de groep uit het Aartsbisdom Utrecht. In totaal worden er 1,5 miljoen jongeren verwacht uit alle continenten. Paus Franciscus arriveert woensdag 27 juli in Krakau.

De Utrechtse jongeren vertrokken maandagochtend 25 juli, dag 8 van de reis ‘Ontmoet Papa Wojtyla’, vanuit hun gastparochies naar Krakau. De afsluiting van het voorprogramma ‘Days in the Diocese’ vond plaats in de parochie van pastoor Skiba, waar de vier groepen een gezamenlijke Eucharistieviering hadden (zie foto rechts).

De groep van vicaris Pauw wordt toegezongen bij vertrek uit Biala

Sophie neemt afscheid van haar Poolse gastvrouw

“Na aankomst in Krakau zijn we gelijk naar de kerk gegaan waar alle Nederlandse jongeren catechese krijgen en we de H. Mis zullen vieren als we alleen met de Nederlandse groep zijn. Een prachtige locatie en ook hier werden we weer gastvrij onthaald,” aldus mgr. Woorts. De Utrechtse groep kwam gelijktijdig bij deze kerk aan met de groep van het bisdom ‘s-Hertogenbosch. Hier kregen ze enkele instructies alvorens de deelnemers naar hun slaaplocaties gingen. De jongeren van het Aartsbisdom Utrecht verblijven – net als veel andere jongeren – in een school. Er zijn ook groepen die in gastgezinnen logeren.

Mgr. Woorts bij de kerk waar de catecheses zullen plaatsvinden

Mgr. Woorts met de jongste Nederlandse deelnemer aan de WJD Daniël van Diepen en zijn moeder, Annemarie van Diepen-Scheerboom (foto: David van Diepen). Annemarie verzorgt de contacten met de pers namens de landelijke WJD-organisatie (Jong Katholiek).

Gedurende zes dagen zijn er verspreid over Krakau kleine en grootschalige culturele festivals, katholieke vieringen, concerten, ontmoetingen en theatervoorstellingen. Op verschillende momenten komen alle festivalgangers bij elkaar om samen met de paus te bidden en de Mis te vieren.

Op dinsdag 26 juli wordt de WJD officieel geopend met een wandeltocht door de stad met de ‘Spark of Mercy’, de vlam die onafgebroken brandt in het heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid in Krakau. In 2003 zegende paus Johannes Paulus II het vuur en riep de Polen op om “de vlam van barmhartigheid door te geven aan de wereld.” Tijdens deze editie van de Wereldjongerendagen gaat veel aandacht uit naar het levensverhaal van paus Johannes Paulus II, de eerste Poolse paus in de geschiedenis en de oprichter van de Wereldjongerendagen in 1984.

Donderdag voegt paus Franciscus zich bij de festivalgangers. In een videoboodschap geeft hij aan erg naar de ontmoeting met de jongeren van over de hele wereld uit te zien. “Ik wens werkelijk jullie te ontmoeten, om de wereld een nieuw teken van harmonie te geven, een mozaïek van verschillende gezichten, zoveel rassen, talen, volken en culturen, maar verenigd in de naam van Jezus, die het Gezicht van de Barmhartigheid is,” aldus paus Franciscus.

Tijdens de welkomstceremonie op donderdag zal de paus begroet worden door een grote groep jongeren die de vlag van hun eigen land dragen. Nederland wordt vertegenwoordigd door Martijn de Waal uit het bisdom Breda. Ook heeft een aantal Nederlandse jongeren een speciale uitnodiging ontvangen om bij verschillende festiviteiten vooraan op het podium te zitten, onder andere bij de avondwake op zaterdagavond.