Openingsfeest voor jongeren

Geplaatst op 27/7 '16 om 17:45u

De groep van het Aartsbisdom Utrecht maakte op dinsdag 26 juli, dag 9 van de WJD-reis ‘Ontmoet Papa Wojtyla’, de Pelgrimage van Barmhartigheid. Op het heiligdom van zuster Faustina (het heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid) hield mgr. Woorts een korte inleiding en bad pastoor Joachim Skiba (op zijn naamdag!) een speciaal WJD-gebed. Daarna gingen de deelnemers samen door de H. Deur. Hierna werd een groepsfoto gemaakt. Velen brachten ook een bezoek aan de tombe van zuster Faustina in de kloosterkapel. Vervolgens trok de groep naar het heiligdom van paus Johannes Paulus II, dat een studie-retraite centrum, museum en kerk omvat. Het werd gebouwd op de plaats van de steengroeve waar de jonge Karol Wojtyla ooit arbeider was onder het nazi regime. Na dit bezoek volgde een eerste grote veldtocht naar het terrein van de openingsviering: de Votiefmis voor de H. paus Johannes Paulus II met kardinaal Dziwisz, de aartsbisschop van Krakau.

De groep van het Aartsbisdom Utrecht bij de grote bedevaartkerk van de Goddelijke Barmhartigheid

Nadat de groep buiten de kerk tezamen gebeden heeft en vervolgens door de Heilige Deur is gegaan, trekken de jongeren door de kerk

De rij voor de klooster kapel waar een deel van de groep naartoe gaat. Er wordt buiten gebeden en gezongen

Verering reliek van zr. Faustina bij beeltenis van de Goddelijke Barmhartigheid

De vijf Nederlandse bisschoppen die deelnemen aan de WJD zijn samen met vele andere bisschoppen van over heel de wereld ondergebracht in een complex van een universiteit. Mgr. Woorts: “Vanmorgen zijn we (bisschoppen en enkele medewerkers) naar het heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid alsmede het Paus Johannes Paulus II centrum gegaan voor de ‘Pilgrimage of Mercy’. Daar hebben wij onze eigen bisdomgroepen begeleid, onder meer naar de kloosterkapel met het schilderij van de Goddelijke Barmhartigheid, met de tekst ‘Jezus ik vertrouw op U’ en de relieken van zr. Faustina. Overal zie je enthousiaste jongeren met vlaggen, armbandjes en hoofddeksels van over heel de wereld.”

Aankomst paus
Uit Krakau stuurde pastor Anton ten Klooster woensdagmiddag 27 juli de eerste beelden van de aankomst van de paus: klik hier om ze te bekijken op YouTube.

De bisschoppen bekleden zich met de gewaden voor de openingsmis – onder anderen kardinaal Fox van Zuid-Afrika, mgr. de Kesel, aartsbisschop van Mechelen-Brussel en mgr. Mutsaerts, hulpbisschop van ’s-Hertogenbosch

Deze priester en zuster zullen aan het begin van de openingsmis relieken aandragen van de heiligen paus Johannes Paulus II en zr. Faustina

Foto: Ramon Mangold

Mgr. Woorts tijdens de openingsviering. Foto: Ramon Mangold

Mgr. Woorts: “Na de openingsmis met prachtige muziek en zang (met groot koor van jongeren en orkest) komt kardinaal Dziwisz de concelebrerende medebisschoppen en priesters begroeten. Na het flinke onweer van ‘s middags bleef het gelukkig helemaal droog.”

Bij het Paus Johannes Paulus centrum. Foto: Ramon Mangold

De soutane die paus Johannes Paulus II droeg tijdens de aanslag op zijn leven in 1981. Foto: Ramon Mangold

Reliek van paus Johannes Paulus II. Foto: Ramon Mangold

‘Mediapriester’ Roderick Vonhögen publiceert op zijn Facebook pagina videoverslagen van de WJD: klik hier om ze te bekijken.