Openingsfeest voor jongeren

Start Nederlandse catecheses over barmhartigheid
Geplaatst op 28/7 '16 om 17:15u

Tijdens WJD verzorgen de Nederlandse bisschoppen driemaal een WJD-catechese: op woensdag 27 juli, donderdag 28 juli en vrijdag 29 juli. De Utrechtse jongeren van de reis ‘Ontmoet Papa Wojtyla’ zijn daar uiteraard bij aanwezig. Mgr. Hendriks (hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam) beet op woensdag het spits af. Op donderdag verzorgt mgr. Mutsaerts (hulpbisschop van ‘s-Hertogenbosch) de catechese. De reeks wordt op vrijdag afgesloten door mgr. Van den Hende (bisschop van Rotterdam). (Foto rechts: Ramon Mangold)

Begeleidersoverleg om 7 uur ’s morgens

Mgr. Van den Hende. Foto: Ramon Mangold

Voorafgaand aan de catechese op woensdagmorgen las mgr. Van den Hende een boodschap voor van kardinaal Eijk aan de Nederlandse jongeren in Krakau. In de boodschap, die met geklap werd ontvangen, wenste de kardinaal de jongeren van harte gezegende, hele mooie en inspirerende dagen toe in Krakau, een onvergetelijke ontmoeting met paus Franciscus, maar vooral een onvergetelijke ontmoeting met Jezus. “De Wereldjongerendagen 2016 staan in het teken van het huidige Heilig Jaar van de Barmhartigheid. Ik hoop en bid dat jullie allemaal kennismaken met het sacrament van de Biecht, waarin we Gods barmhartigheid het meest intens ontmoeten. Ook hoop en bid ik dat jullie van de Wereldjongerendagen als echte volgelingen van Jezus mogen terugkeren, dat wil zeggen voortaan zelf barmhartige mensen zullen zijn,” aldus de kardinaal, die tot slot aangaf dat hij de jongeren dagelijks in zijn gebeden begeleidt.

‘Nu is het moment voor barmhartigheid’
Het thema van de catechese van mgr. Hendriks was: ‘Nu is het moment voor barmhartigheid’. Hij sprak over de ‘ideale mens’ die de reclame voorhoudt, en die niet echt bestaat. Hij legde uit dat barmhartigheid wil zeggen dat je hart hebt voor wie er slecht aan toe is. “Probeer barmhartig te zijn naar anderen, en kraak ook jezelf niet af,” vertelde hij en hij legde uit dat barmhartigheid het tegenovergestelde is van een afrekencultuur.

De volledige tekst van mgr. Hendriks’ catechese is te lezen op zijn eigen website: klik hier

Mgr. Hendriks tijdens zijn catechese. Foto: Ramon Mangold

Foto: Ramon Mangold

Na de catechese gingen de jongeren met elkaar in gesprek in deelgroepen. Vanuit de catechese werden daarvoor enkele vragen aangereikt. Vervolgens begon om 11.00 uur de Eucharistieviering. De pastoor van de gastparochie heette alle pelgrims welkom en zei te hopen dat ze zich thuis zullen voelen. Hij vroeg de pelgrims ook om hun gebed voor de parochie, speciaal voor de jongeren. Op zijn beurt bedankte mgr. De Jong (hulpbisschop van Roermond) de pastoor en de parochie voor de geboden gastvrijheid. Mgr. De Jong was hoofdcelebrant en verzorgde de preek tijdens de Eucharistieviering.

Foto: Ramon Mangold

De Kerk vierde deze dag de gedachtenis van de zalige Titus Brandsma, die stierf in het concentratiekamp Dachau. “Laten we hem vragen dat hij ons inspireert om een manier te vinden om het geloof te brengen aan mensen die het nog niet kennen. Hij was een heilige van barmhartigheid door zijn opstelling in Dachau. Mogen we zijn barmhartigheid als voorbeeld hebben.”

Homilie
Vanuit de Evangelielezing (Joh. 8, 1-11) preekte mgr. De Jong over de overspelige vrouw. De menigte stelt Jezus een strikvraag, wat te doen met deze vrouw die op heterdaad is betrapt op overspel? Daarop zegt Jezus: “Laat degene onder u die zonder zonden is, het eerste een steen op haar werpen.” Mgr. De Jong: “Hoe onbarmhartig is het oordeel van velen en waar staan we zelf in dit verhaal? Wie van u is zonder zonde? We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.”

Mgr. De Jong. Foto: Ramon Mangold

“De man overigens, die overspel met haar pleegde, is er niet bij. De vrouw staat alleen. Dat vraag je je misschien zelf ook wel af: wie staat er naast je? Jezus staat naast je. Niets kan je scheiden van de liefde van Christus. Ook worden we opgeroepen om eenzaamheid te zien en daar barmhartig op te antwoorden.”

Mgr. De Jong sloot af met enkele praktische tips om te groeien in barmhartigheid: zorg dat je het kaartje hebt met de afbeelding van de goddelijke barmhartigheid, want Jezus staat naast je en wil altijd een nieuw begin met je maken; stel je één of twee mensen voor die je niet zo mag en probeer iets van barmhartigheid te voelen; en probeer als je per ongeluk iets negatiefs over een ander hebt gezegd dit te corrigeren door iets positiefs te zeggen: “Praat met barmhartigheid. Probeer een barmhartige taal te ontwikkelen, een taal van liefde.”

Vrije middag en avond. Velen bezoeken het centrum van Krakau waaronder de Grote Markt met Mariakerk

‘s Middags was er in Krakau het Youth Festival: op verschillende locaties in de stad was er muziek, sport, een vocation centre enzovoorts. Een aantal jongeren van de Utrechtse reis was getuige de aankomst van paus Franciscus in de stad.

Dansende zusters op de hymne van de WJD

Na afloop van de ontvangst van paus Franciscus

‘s Avonds op de Grote Markt

Jongeren van de Aartsbisdom-groep van de Vietnamese parochie met de Nederlandse vlag

‘s Avonds speelde de Nederlandse band Jacobs Ladder op het internationale Youth Festival. Foto: Ramon Mangold

Een aantal ‘Utrechtse’ jongeren houdt een blog bij van hun belevenissen tijdens de WJD. Zij behoren tot de deelgroep die tijdens de Days in the Diocese in Ujazd verbleef. Hun verhalen en foto’s zijn te vinden op wjd2016lucas.waarbenjij.nu.

Volg de berichtgeving ook via de landelijke WJD-site: klik hier