Priesterwijding Mauricio Meneses en Ronald den Hartog

Bisdombedevaart naar Lourdes

Slotfeest & reünie Lourdesbedevaart

Geplaatst op 29 07 2016

Mgr. Mutsaerts (hulpbisschop van ‘s-Hertogenbosch) verzorgde donderdag 28 juli de WJD-catechese voor de Nederlandse pelgrims. Tijdens deze elfde dag van de WJD-reis Ontmoet Papa Wojtyla was de Utrechtse hulpbisschop mgr. Woorts hoofdcelebrant tijdens de aansluitende Eucharistieviering. “Hij hield een inspirerende preek over het Evangelie van de verloren zoon en de barmhartigheid van de vader voor zijn weggelopen zoon, die zijn erfdeel verbrast had en terugkeerde. Toch had de vader alle liefde bewaard voor zijn zoon. ‘Net zoals God, kijkt hij door de ogen van zijn hart’,” aldus Caroline van den Berg op de landelijke WJD-site. ‘s Middags volgde de eerste ontmoeting met paus Franciscus. Yuri Saris (begeleider van deelgroep 3) en vicaris Pauw brengen verslag uit.

Foto rechts: Ramon Mangold

Foto gemaakt door mgr. Woorts: de bisschoppen lopen naar de meer dan dertig gereed staande bussen voor de verwelkoming van de paus

Mgr. Woorts: “Ook de kardinalen en bisschoppen moeten gefouilleerd worden”

Yuri Saris:
Vandaag is het ‘Triduum’ van de WJD begonnen: donderdag het verwelkomen van paus Franciscus, vrijdag de kruisweg en zaterdag de wake. ‘s Ochtends na een (voor sommigen láát) ontbijtje gingen we weer op weg naar de lokale katholieke kerk om de andere Nederlandse jongeren te ontmoeten in zang en catechese, gebed en gesprek. Mgr. Mutsaerts vertelde ons over barmhartigheid en vergeving: in ons dagelijkse leven, in onze omgang met elkaar, maar ook door het sacrament van Boete en Verzoening.
Zijn uitleg accentueerde hij met enkele muziek- en filmfragmenten, zoals Leonard Cohen’s ‘Hallelujah’ en de indringende vergevingsscène uit ‘The Mission’ waarbij de slavendrijver Mendoza (een rol van Robert de Niro) na een straftocht - het beklimmen van een berg met een loodzware bepakking op zijn schouders - door de vervolgde indianen van zijn last wordt verlost. We zien het juk de diepte instorten terwijl Mendoza bevrijd de tranen laat vloeien. De boodschap is helder: vergeving krijgen én vergeving geven bevrijdt.

Op het scherm is te zien dat de paus met de tram door Krakau gaat op weg naar de ontmoetingsplek

Foto: Ramon Mangold

Hierna gingen de jongeren op weg naar het centrum van Krakau. Het verblijf hier was wat korter dan normaal, want om 16.00 uur gingen de meesten al lopend op weg naar het veld om paus Franciscus te verwelkomen. Ondanks het wat grijze en miezerige weer werd dit een feest. Elk continent werd door enkele dansen en gezangen aan de paus gepresenteerd, en de jongeren dansten en zongen mee (af en toe met hilarische imitaties van de soms excentrieke dans- en zangstijlen die voorbij kwamen).

Foto: Ramon Mangold

Na het feestelijke en culturele moment werd gelezen uit het Evangelie, het verhaal van Maria en Martha. De paus hield een homilie in het Italiaans, wat via de radio integraal vertaald werd. Niet iedereen had natuurlijk een radiootje, maar op het gejuich en gelach van vele jongeren om ons heen gingen we toch mee in zijn woorden. De pauselijke zegen was echter voor iedereen te volgen: we werden een kort momentje stil en sloegen samen met paus Franciscus een kruisteken.

De continenten presenteren zich. Foto van Europa met H. Vincent de Paul

Azië met Z. Moeder Teresa

Vicaris Pauw:
We hebben de paus gezien!
Het was een regenachtige middag in Krakau. Maar als de paus zijn officiële intocht maakt in de stad dan ga je toch op pad in je kleurige regenponcho die de organisatie met vooruitziende blik in je WJD-rugzak heeft gestopt.

Eerst nog even bidden bij het Allerheiligste in de St. Floriankerk waar paus Johannes Paulus II ooit als kapelaan begon. Een prachtig staaltje barok dat we in Nederland nauwelijks kennen. Daarna, in een grote parade van alle denkbare nationaliteiten, trek je naar het park. Soms is het een beetje duwen en wringen maar het blijft allemaal zeer gemoedelijk en vriendelijk. In een wervelende muziekshow worden alle continenten gepresenteerd. Er wordt gedanst en gezongen, ook door het publiek. Heiligen komen vanuit hun historische icoonbeeld opnieuw tot leven en geven het Evangelieboek door aan ons, mensen van vandaag. We horen het verhaal over Martha en Maria. Dan spreekt de paus en vraagt vaak om reacties van de mensen. Hij is uitdagend: “Sommige jongeren gaan te vroeg met pensioen: op hun 20ste hebben zij al geen idealen meer...” Maar de kernboodschap is barmhartigheid: het is onze hoop en onze opdracht. Teruglopend naar de stad komt op de vrijgehouden weg een colonne aan. Het zal toch niet? Maar jawel. Daar is de paus op enkele meters afstand. Gelukkig werkt je telefooncamera. Niet veel later nuttig je een eenvoudig WJD-menu in een restaurant met medepelgrims uit Frankrijk en word je begroet door een Afrikaanse delegatie: “Hello father.” Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. De WJD blijft bijzonder.

Foto: Ramon Mangold

Volg de berichtgeving ook via de landelijke WJD-site: klik hier en Facebookpagina: klik hier