3 aug '19
Kinderkamp ‘In het begin…’

15 sep '19
Openingsviering

21 sep '19
Tarcisiusdag voor misdienaars 2019

3 nov '19
Saints & Souls

14 dec '19
Kerstgala

24 jan '20
Into the Great Silence...

15 mrt '20
Vormelingendag vicariaten Arnhem en Utrecht

21 mrt '20
Stille Omgang

22 mrt '20
Vormelingendag vicariaat Deventer

5 apr '20
Palmzondag

25 apr '20
Rome Reis

28 jun '20
Slotviering

WJD: verslag van een pelgrim en nieuwe fotoreportages

Geplaatst op 01 08 2016

Vanuit Krakau doet Saskia Kuipers, deelnemer aan de WJD-reis ‘Ontmoet Papa Wojtyla’ van het Aartsbisdom Utrecht, verslag van haar ervaringen tijdens de Wereldjongerendagen. Daarnaast zijn er nieuwe fotoreportages van de avondwake en de slotviering, plus de aankondiging dat de WJD in 2019 in Panama zullen plaatsvinden.

Foto rechts: Op weg naar de avondwake, foto: Ramon Mangold


Saskia Kuipers: EN DAN KRAKAU!!
Na een week te hebben verbleven bij gastgezinnen en een studentenhostel waar we veel van de Poolse cultuur hebben meegemaakt en mooie steden hebben bekeken, kwamen we aan in Krakau waar het hoofdprogramma plaatsvond van de WJD. In Krakau verbleven we in een school.

Woensdag, donderdag en vrijdag hadden we van 8.45 tot ongeveer 10.30 uur catechese, gevolgd door de Heilige Mis om 11.30 uur. De catecheses waren zeer inspirerend. Het was ook erg fijn dat we daarna in onze deelgroep de catecheses konden nabespreken. In de middag was er een ruime keuze aan activiteiten (onder andere verschillende concerten). Zelf koos ik ervoor om de middagen rustig aan te doen omdat de programma’s best intensief zijn, om daarna ‘s avonds met medepelgrims op pad te gaan naar een concert.

Wat ik zeer indrukwekkend vond, was de vrede die er in Krakau heerste en de feestsfeer. Zo’n contrast met wat we op tv zien... Hier feestten we in vrede samen en wilden we elkaar beter leren kennen. Mijn mening wordt door de medepelgrims gedeeld: “Dit wat hier gebeurt, hoe wij in vrede samen bidden, feest vieren, ons geloof belijden en elkaar respecteren zou een mooi voorbeeld moeten zijn voor de rest van de wereld.”

En dan de paus!
Eén van de hoogtepunten vond ik om de Mis bij te wonen waarin de paus voorging. Zeer indrukwekkend was het om te zien hoeveel jongeren hun eer betoonden aan de leider van onze Kerk door te klappen en te knielen. Onder zware beveiliging reed hij langs de miljoenen jongeren en konden we een glimp van hem opvangen.


Avondwake

Zaterdagavond hadden we een wake op het veld waar we eerst naartoe waren gelopen (11,5 km: dat was afzien...). Maar om samen met 2,5 miljoen jongeren te slapen en samen de Mis te vieren was heel bijzonder. Het meest bijzondere vond ik hoe stil we samen waren tijdens het ontsteken van de kaarsjes. De nacht was erg kort maar zeker de moeite waard!

De volgende keer in Panama!


Fotoserie Ramon Mangold: Na ontvangst van de reiszegen op weg naar het veld voor de avondwake


Fotoserie Ramon Mangold: Avondwake


WJD 2019 in Panama
Saskia Kuipers schreef het hierboven al: “De volgende keer in Panama!” Aan het einde van de slotviering op zondag 31 juli maakte paus Franciscus bekend dat de volgende Wereldjongerendagen inderdaad in Panama zullen plaatsvinden. Er gingen al een tijdje geruchten dat de volgende editie daar zou zijn. “Tijdens de WJD waren er ook opvallend veel pelgrims uit het Zuid-Amerikaanse land aanwezig. En waarom zaten president Varela en zijn vrouw vooraan op het veld in Krakau? De vermoedens bleken te kloppen: in 2019 gaan we naar Panama! Vanmorgen hebben de Panamese jongeren het WJD-kruis in ontvangst genomen,” zo meldde de landelijke WJD-site op 31 juli.

“Paus Franciscus maakte het grote nieuws aan het eind van de slotviering op zondagmorgen bekend. De aanwezige pelgrims uit Panama sprongen op en zwaaiden met vlaggen, sjalen en spandoeken. De Panamese president omhelsde spontaan zijn vrouw en glunderde van oor tot oor. Ze werden gefeliciteerd door de Poolse president en zijn vrouw. Het is voor de derde keer in de geschiedenis dat de Wereldjongerendagen in Zuid-Amerika worden gehouden. In 2013 waren ze in Rio de Janeiro, in 1987 in Buenos Aires. De Argentijnse stad had destijds de primeur van de eerste Wereldjongerendagen die buiten Rome gehouden werden,” aldus wjd.nl.

Lees meer op de landelijke WJD-site: klik hier


Fotoserie Ramon Mangold: Slotviering
Volg de berichtgeving ook via de landelijke WJD-site: klik hier en Facebookpagina: klik hier